Di Malaysia kemuncak suhu panas boleh mencecah 38 darjah celcius. Dengan suhu yang panas ini, majoriti rakyat Malaysia menggunakan penghawa dinding di rumah mereka. Tapi tidak semua orang mampu untuk memiliki penghawa dingin yang biasanya akan menyebabkan bil elektrik bulanan tinggi. Nak pula baru-baru kita dikejutkan dengan spekulasi kenaikan bil elektrik yang sangat mendadak. Rata-rata netizen menyatakan ketidakpuasan hati tentang perkara ini.

8 Cara Rumah Sejuk Tanpa Air Cond

Oleh kerana kenyataan-kenyataan tentang kenaikan bil elektrik ini, pastinya kita mencari cara untuk menjimatkan penggunaan elektrik.  Jadi kami akan kongsikan 8 cara rumah sejuk tanpa penghawa dingin sekali gus sebagai tips penjimatan penggunaan elektrik. Berikut merupakan beberapa cara yang dicadangkan.

1. Warna cat luar rumah yang sejuk

rumah sejuk
Memilih warna cat dinding rumah yang sejuk dengan warna yang cerah seperti putih, warna pastel dan sebagainya dapat membantu ruang dalaman kediaman membuatkan rumah sejuk dan nyaman kerana warna cerah dapat memantulkan semula cahaya. Rumah anda juga akan kelihatan lebih cantik dan tenang.

Cat dinding rumah yang sejuk dengan warna cerah

Elakkan mengecat dinding rumah dengan warna yang gelap seperti hitam, kelabu, coklat dan warna seumpamanya kerana warna gelap ini akan menyerap haba panas dengan cepat berbanding cat dinding berwarna terang. Ruang dalam rumah akan terasa panas dan bahang sama seperti anda berada di luar rumah.

2. Tanam pokok teduhan di keliling rumah supaya rumah sejuk

rumah sejuk

Penanaman tanaman di keliling dan halaman rumah sangat digalakkan bagi mencegah cahaya matahari terkena terus pada dinding rumah kerana tanaman ini terlebih dahulu akan menyerap sinar matahari. Dinding rumah akan tetap dingin dan nyaman kerana panas matahari akan tertahan dengan tanaman pokok teduhan yang di tanam di sekeliling rumah dan menjadikkan rumah sejuk

3. Letakkan besen air di ruang rumah yang kerap kali panas

rumah sejuk

Sejukkan suhu rumah atau bilik tidur dengan besen yang berisi air. Penggunaan besen air ini berfungsi sama seperti takungan air dalam bilik air yang membolehkan bilik air sentiasa sejuk dan nyaman.  Hal ini kerana, takungan air yang diletakkan dalam bilik ini akan menyerap wap dan haba yang panas, maka bilik akan lebih sejuk dan membuatkan rumah sejuk.

Bagi memudahkan penyerapan wap-wap panas di dalam bilik, penggunaan besen yang mempunyai permukaan yang luas sangat digalakkan. Untuk kesan terbaik, anda juga boleh meletakkan ais ketul di dalam bilik.

4. Pasangkan kelambu dalam bilik tidur dan buka tingkap pada waktu malam

rumah sejuk

Biasanya pada waktu malam, udara panas akan mengewap dek kerana tingkap dan pintu perlu di tutup. Ruang rumah terutamanya bilik tidur akan terasa panas dan bahang. Oleh itu, salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan membuka tingkap bagi membebaskan udara panas dan membuatkan dalaman rumah sejuk.

Udara panas bilik akan keluar dan udara malam yang masuk akan menyejukkan bilik tanpa menggunakan penghawa dingin. Namun begitu, apabila tingkap terbuka, bilik anda akan mudah dimasuki nyamuk. Jadi, untuk mengatasi masalah ini, pemasangan kelambu sangat digalakkan.

5. Hias rumah dengan pokok hiasan yang boleh buatkan rumah sejuk

rumah sejuk

Beberapa pokok hiasan yang dijual di pasaran mempunyai pelbagai fungsi yang menarik. Ia bukan sahaja sebagai hiasan untuk mencantikkan rumah malah dapat memberikan manfaat yang lain seperti mewangikan dan menyejukkan ruang rumah. 

Antara tanaman hiasan yang sesuai diletakkan di dalam rumah dengan tujuan untuk menyejukkan rumah ialah pokok palma, ekor kucing, Anthurium sp., Caladium sp., Begonia sp. dan sebagainya. Ianya ini boleh diletakkan di sudut-sudut rumah kediaman.

6. Pasang awning rumah

rumah sejuk

Pemasangan awning bertujuan untuk mengelakkan dinding rumah menjadi panas kerana terkena cahaya matahari. Biasanya awning dipasang pada bahagian dinding yang menghadap matahari pada waktu tengahari sehingga petang untuk mengurangkan rumah terasa bahang pada waktu-waktu tersebut.

7. Pasangkan lampu yang kurang memancarkan haba

rumah sejuk

Pemilihan lampu dan peralatan elektrik di dalam rumah sangat penting untuk mengurangkan haba terkumpul dan akan menyebabkan rumah terasa bahang. Bagi pemilihan lampu rumah, fluorescent bulb sangat disarankan.

Lampu fluorescent ini menghasilkan pancaran cahaya yang sama seperti incandescent bulb tetapi lampu fluorescent ini mengeluarkan haba lebih sedikit berbanding incandescent. Selain itu juga, lampu fluorescent bulb ini kurang menggunakan tenaga elektrik.

8. warna cat ruang tamu yang sejuk

Warna cat juga mempunyai sifat dan karakternya sendiri yang boleh mempengaruhi suasana, fikiran dan psikologi. Oleh sebab itu, warna cat ruang tamu yang sejuk juga penting. Antara warna cat yang kelihatan sejuk adalah seperti biru cair, turqoise, pink cair dan putih.

9. Gunakan papan fiber simen untuk siling rumah

rumah sejuk

Gunakan papan siber simen (fiber cement board) untuk siling rumah anda. Siling jenis ini lebih murah dan senang diperoleh. Untuk memastikan ruang dalaman lebih sejuk, alaskan dengan fiberwool insulation. Ramai yang terpedaya dengan lebih memilih siling kumai, dengan yang harga yang lebih mahal dan juga menjadikan ruang dalaman rumah kelihatan rendah dan bersuhu panas.

Siling rumah seeloknya dipasang tinggi dan mengikut bentuk bumbung supaya pasak kayu bumbung boleh kelihatan. Siling rumah yang tinggi ini mampu menjadikan ruang dalaman rumah sejuk.

Cara dan cadangan di atas merupakan cadangan bagi menyejukkan rumah tanpa penghawa dingin yang secara tidak langsung dapat menjimatkan penggunaan elektrik. 

Kongsi info ini:

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Our customer support team is here to answer your questions. Ask us anything!