fbpx

Ketahui 7 Design Rumah Minimalis 2022 Yang Paling Popular

Siapa saja yang tak mahukan rumah sendiri? Ternyata memang semua orang mempunyai pilihan jenis rumah yang paling ideal mengikut impian tersendiri. Namun, zaman sekarang sudah ada pelbagai jenis rumah, dan anda boleh mempelajari jenis rumah ini.

7 Design Rumah Minimalis 2022

Tetapi terdapat juga beberapa orang yang sudahpun mengenali jenis rumah moden yang mereka inginkan, dan salah satu dari jenis tersebut ialah rumah jenis minimalis. Rumah minimalis merujuk kepada rumah yang mempunyai saiz yang kecill, namun boleh memuatkan pelbagai barang.

Bagaimanakah ianya boleh muat? Ianya kerana jenis rumah ini memanfaatkan setiap ruangan kosong termasuk ruangan dinding yang boleh digunakan sebagai kompartmen untuk barangan yang lain. Nak tahu dengan lebih lanjut, jom selami 7 design rumah minimalis 2022.

1. Rumah Sederhana Type 36

rumah minimalis 2022
Model rumah ini mempunyai keluasan tanah sebanyak 36 M2. Namun, jenis rumah ini mempunyai pelbagai ciri yang agak sama dengan rumah sederhana type 21, cuma apa yang membezakan mereka ialah jenis ini mempunyai 2 bilik tidur cantik dan ruang tamu yang lebih luas.Model rumah minimalis 2022 ini walaupun nampak agak kecil, namun ianya sangat popular dengan individu yang memiliki ahli keluarga sebanyak 3-4 orang dan inginkan rumah dengan kos yang rendah dan berpatutan.

2. Rumah Sederhana Type 21

rumah minimalis 2022

Rumah sederhana Type 21 merupakan jenis rumah minimalis 2022 yang paling murah dan mampu milik. Ianya mempunyai keluasan bangunan sebanyak 21 M2, saiz yang dilihat tidak selesa bagi individu yang tidak menyukai kawasan yang nampak sempit.

Namun, ianya amatlah sesuai untuk orang yang baru memulakan kehidupan perkahwinan dengan suami atau isteri yang tersayang. Ia kerap kali digunakan sebagai rumah sementara untuk beberapa tahun pertama perkahwinan.

Ianya berbeza dengan rumah sederhana type 36 yang sedikit luas dan mempunyai 2 bilik tidur. Jenis ini hanya mempunyai 1 bilik tidur, 1 ruang tamu yang disambungkan dengan dapur rumah, serta 1 bilik mandi.

3. Rumah Sederhana Type 54

design rumah minimalis

Type 54 merupakan satu lagi jenis rumah minimalis 2022 yang lebih mahal daripada 2 jenis yang disebutkan di atas kerana keluasan rumahnya yang berbeza. Ciri utama rumah jenis ini ialah ianya mempunyai 3 bilik tidur.

Rumah ini juga mempunyai 2 tingkat, oleh itu ia boleh memuatkan 2 bilik di tingkat bawah, manakala 1 bilik di tingkat atas. Selain itu, ia juga mempunyai satu ruang tamu di tingkat atas, dan satu lagi di tingkat bawah.

4. Rumah Sederhana Type 45

design rumah minimalis

Apabila anda ingin memilih Type 45 sebagai pilihan rumah minimalis 2022, anda perlu tahu bahawa ianya mempunyai keluasan bangunan sebanyak 45 M2. Rumah ini boleh diguna pakai oleh orang yang mempunyai 2-4 ahli keluarga.

Jenis rumah ini juga mempunyai tapak yang cukup untuk memuatkan sebuah kereta sahaja. Berbeza dari jenis yang lain, jenis ini mempunyai variasi lain yang mempunyai 3 bilik tidur, namun tidak mempunyai halaman belakang rumah.

5. Rumah Sederhana Type 120

design rumah minimalis

Kalau anda melihat rumah sederhana type 120, semestinya anda berfikiran bahawa pemilik rumah jenis ini mempunyai wang yang banyak. Sebabnya ialah kerana jenis rumah ini ialah jenis rumah minimalis yang paling mahal.

Ianya mempunyai 3-4 bilik tidur, 3 bilik mandi, ruangan dapur yang diasingkan, ruang makan, beranda belakang, serta ruangan tempat letak kereta yang boleh memuatkan sebanyak 2 kereta sekaligus dalam rumah minimalis 2022 ini.

6. Rumah Sederhana Type Modular

design rumah minimalis

Apabila anda inginkan sebuah rumah sederhana kecil yang menggunakan material yang unik serta mampu bertahan selama lebih 60 tahun, anda boleh memilih rumah sederhana type modular.

Rumah ini berbentuk persegi panjang berukuran kecil. Walaupun rumah minimalis 2022 ini mempunyai kelebihan dari segi ketahanan dan keunikan rumah, harganya tetap menjadi perkara utama yang dipertikaikan oleh pemilik rumah yang berpendapatan sederhana atau rendah.

7. Rumah Jenis Kontena

design rumah minimalis

Rumah jenis kontena menjadi semakin popular di Malaysia terutama sekali di bahagian luar bandar. Rumah jenis ini sekarang menjadi pilihan para pekebun. Selain itu, kontena juga seringkali diguna pakai sebagai kedai seperti kedai gunting rambut, dan sebagainya.

Demikian merupakan 7 aneka pilihan rumah minimalis 2022 yang paling popular. Sekiranya anda inginkan reka bentuk dalaman idaman anda untuk menjadi kenyataan, sila klik di link ini atau hubungi kami.

Kongsi info ini:

1 Comment


Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*